16.1 C
Los Angeles
Thursday, May 30, 2024

At Stay At Mitchelton Hotel, Nagambie (+ Giveaway!)

I was incredibly lucky last month to escape Melbourne for a blissful weekend, to stay at Victoria’s newest boutique accommodation offering.

Today, I’m sharing a tour of the remarkable Mitchelton estate in Central Victoria, which comprises a Hecker Guthrie designed hotel and pool, day spa, The Muse restaurant overlooking the Goulburn River, winery cellar door, and the largest indigenous art gallery in regional Victoria.

You can also WIN a stay yourself – scroll down to enter!

Why Healthy Eating Beats Fad Diets

The Boston Medical Center estimates that 45 million Americans go on a diet each year. In 2018, nearly half of all Americans resolved to lose weight or get into better shape. That’s a lot of peo

Emily Green's Joyous Family Home Filled With Local Makers’ Work

Emily Green’s home is just like her signature beaded jewellery – colourful, fun, and full of joy!

The designer and co-owner of Pinky’s gift store in Preston lives here with her husband, high school teacher Louis Turner; daughter Lotte (6); and son Jens (3).

Emily and Louis moved into the 1930s weatherboard house in Reservoir (12 kilometres north of Melbourne’s CBD) just before Lotte was born, and it’s become a true family home, full of love and (natural) light!

A Prototype For Accessible + Responsible Housing In The Suburbs

creative-peoplearchitectureA Prototype For Accessible + Responsible Housing In The Suburbs

The LiveWorkShare House by Bligh Graham Architects is a prototype for flexible and sustainable living that can be applied in any context, from semi-regional spaces to the middle of suburbia.

‘The feel we were after, was for it to be like a mini tropical village,’ says architect Chris Bligh. ‘No direct aesthetic influence apart from a desire to have a conversation with the immediate neighbours, and the larger context of the semi-rural village that the project is situated in.’

Located in Samford Village, a small town just outside Brisbane, the idea was to make the house as functional as possible, with maximum connection to the outdoors. Comprising a residence, small commercial office and self-contained flat, the house expands and contracts for different purposes.

‘While the look and feel of the project is particular to our site and budget, it is the ideas embedded in its planning strategy that are transferable,’ says Chris. ‘By composing the project as as series of single-room deep pavilions arranged around a central courtyard, and separated by “micro-courtyards”, all parts of the project have excellent amenity and enhanced flexibility of use.’

Crucially, rooms can be repurposed within the sequence to ensure flexibility over time. For example, the spare bedroom could become part of the office or the flat could become a separate dwelling entirely.

Verge gardens and ‘porous’ street-side edges allow the house to socialise with the outside world and vice versa; large bi-fold doors and windows create transitional space between the built and natural forms. These green zones punctuate the interior layout, offering fresh outlooks and moments of reprieve.

The material selection reflected the raw, earthy nature of the build, allowing the residence to slip into the semi-rural suburban context defined by tin and timber. The internal palette is the opposite, featuring a ‘smooth and silky wax finish’. Custom brass accents lift the darkened space, which is designed to passively deflect light and heat, and accentuate the landscape.

‘It is vital that we find a better way of densifying the suburbs other than the current trend to cram as much building on a site as possible, with no room left for gardens or the ability to make a climatically responsive design with good amenity and privacy,’ emphasises Chris.

With design like this, the future looks hopeful!

See more projects from Bligh Graham Architects here.

The vision for The LiveWorkShare House by Bligh Graham Architects was for a flexible and sustainable housing solution in the heart of suburbia. Photo – Christopher Frederick Jones.


The metalwork was completed by Peter Maguire. Photo – Christopher Frederick Jones.


Polished concrete has been used inside for thermal mass. Photo – Christopher Frederick Jones.


Solid shutters for sun control and privacy (in lieu of curtains) enable ventilation at all times. Photo – Christopher Frederick Jones.


Stained birch plywood finished in a hardwax oil features in the kitchen and dining space. Photo – Christopher Frederick Jones.


Indoor/outdoor flow is maximised with a seamless transition between interior and exterior spaces. Photo – Christopher Frederick Jones.


‘We love the combination of the permeability, gardens and distinct defined rooms,’ says Chris. Photo – Christopher Frederick Jones.


The bathroom echoes the greenery captured inside and outside. Photo – Christopher Frederick Jones.


In juxtaposition to the exterior the interior is has a smooth and silky waxed finish for most part. Photo – Christopher Frederick Jones.


Photo – Christopher Frederick Jones.


The translucent green fibreglass captures shadows and becomes lantern-like at night. Photo – Christopher Frederick Jones.


Photo – Christopher Frederick Jones.


‘The project with its inherent flexibility also means that it will be able to adapt to our  and kids and our businesses various stages of life and practice,’ says Chris. Photo – Christopher Frederick Jones.


Photo – Christopher Frederick Jones.


The robust tin and rough sawn hardwood was offset by a playful use of colour (orange shutters and on the curtain) and the translucent green fibreglass with its smooth partially reflective surface. Photo – Christopher Frederick Jones.


The green fibreglass wraps around an external staircase. Photo – Christopher Frederick Jones.


Photo – Christopher Frederick Jones.

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles