16.1 C
Los Angeles
Thursday, May 30, 2024

A Truly Magical Tapestry Collaboration Between Local Artists + Weavers

The Australian Tapestry Workshop was founded in 1976 and remains one of the few studios in the world continuing the art of handcrafted contemporary tapestries. In the last 44 years, the workshop has woven over 500 tapestries for public and private collections around the globe.

In an extraordinary new project called ‘Weaving Futures’, the ATW worked with four local artists to recraft their artworks as tapestries. Artists Eugenia Lim, Atong Atem, Troy Emery and Hayley Millar Baker worked closely with weavers Tim Gresham, Pamela Joyce, Amy Cornall and Emma Sulzer to bring the colourful woven works to life.

See inside this a truly epic craft from the ATW’s light-filled studio in South Melbourne!

A Native Garden Made With Recycled Renovation Debris

Incorporating building debris into a garden plan is an unusual brief for a landscape designer, but one that Grant Boyle of Fig Landscapes embraced wholeheartedly.

This outdoor space in Woolooware, NSW was designed with a strong consideration of the architecture already existing on the property, and intended to be thoughtful, engaging and in synchrony with the native surrounds.

Whole Foods to Repair and Renew

We can fight inflammation and enhance cell regeneration through the foods we eat. These whole food recipes contain nutrients to help reduce inflammation.We can fight inflammation and enhance cell rege

A Quietly Robust Brunswick Home That Fits Together Like A Puzzle

creative-peoplearchitectureA Quietly Robust Brunswick Home That Fits Together Like A Puzzle

This single-fronted Victorian cottage in Brunswick, Victoria required significant updating, but not everything needed to go. 

Having already lived in the home for a decade, the client appreciated its established feel, as well as the size of the existing garden.

Placement Studio were tasked with retaining these qualities, while dramatically updating the home to be more contemporary, warm, and beautiful. 

Given the property’s compact block size (approximately 155 square metres) and the client’s desire to maintain the garden, minimising impact to the backyard was paramount. Instead, Placement Studio designed a new floor plan on a similar footprint, with a loft space added above.

A new central courtyard separates the original two front rooms from the contemporary spaces centred around the bathroom. Placement Studio treated these new spaces as an ‘exercise in joinery’ working to overcome the home’s tight proportions. The effect is a sense of overlapping, where one space bleeds into the next. 

‘Essentially the space can be seen as a large joinery unit that creates intimate moments within a larger space,’ explains Placement Studio director Stephanie Kitingan. ‘Major inspirations for these sorts of resolutions can be seen in Louis Kahn‘s residential work, and is a prominent feature in a lot of Japanese architecture due to their propensity for small living.’

A sawtooth roof form allows northern light to penetrate deep into the extension, adding to the impact of the central courtyard, operable skylight in the bathroom, and built-in living room sofa framed by a large window. ‘You can trace the passing of the day quite literally, with how the sun and shadows move in the extension,’ says Stephanie. 

The material palette is an elevated take on the previous, featuring earthy spotted gum timber and brick, with tiled bench tops for added texture. 

The success of this project can be attributed to its careful curation of light, and the cleverness of the joinery that subtly defines areas from one another. In rejecting the typical open-plan extension, Placement Studio have achieved the client’s preference for a humble and unpretentious home, on much the same footprint. 

Brunswick House is a renovated and extended single-fronted Victorian by Placement Studio. Guggenheim Vase by 101 Copenhagen from In Good Company. Open to Divine Pleats Sculpture by Kirsten Perry from Pepite. Photo – Tom Ross. Styling – Jess Kneebone


Given the property’s compact block size (approximately 155 square metres) and the client’s desire to maintain the garden, minimising impact to the backyard was paramount. Landscape design – Growing Designs. Photo – Tom Ross. Styling – Jess Kneebone


New spaces were treated as an ‘exercise in joinery’ working to overcome the home’s tight proportions. Ceramic Crater Vase by Sharon Alpren from Pepite. Artwork: ‘The Seeker of Treasure Retains Tranquility‘ by Peter Summers from Studio Gallery. Photo – Tom Ross. Styling – Jess Kneebone


The house provides a much-needed connection to the outdoors not present in the previous layout. Photo – Tom Ross. Styling – Jess Kneebone


The view from the kitchen through to the living room built-in sofa.Photo – Tom Ross. Styling – Jess Kneebone


The material palette is an elevated take on the previous, featuring earthy spotted gum timber and brick, with tiled bench tops for added texture.  Artwork on top shelf: ‘Sitting Still, Flowing River’ by Peter Summers from Studio Gallery. Ferm Living Ripple Glasses + Carafe on shelf from Designstuff. Buhera Pot Basket from Pan After. Photo – Tom Ross. Styling – Jess Kneebone


The kitchen looks out to the home’s central courtyard on one side. . Ferm Living Ripple Glasses + Carafe on shelf from Designstuff. Buhera Pot Basket from Pan After. Photo – Tom Ross. Styling – Jess Kneebone


Artwork on top shelf: ‘Sitting Still, Flowing River’ by Peter Summers from Studio Gallery. Photo – Tom Ross. Styling – Jess Kneebone


The bathroom is in the centre of the extension and features a large operable skylight over the shower/bath, creating a wash of light over the walls. Photo – Tom Ross. Styling – Jess Kneebone


Artwork on top shelf: ‘Sitting Still, Flowing River’ by Peter Summers from Studio Gallery. Ferm Living Ripple Glasses + Carafe from Designstuff. The loft bedroom above the living area. Photo – Tom Ross. Styling – Jess Kneebone

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles